Nationen

FanaÖstra Finlands Nation vid Åbo Akademi r.f., eller bekantare Öffen, är en föreningen för studerande från de östra delarna av Finland. Det sägs ju att “borta bra men hemma bäst”, så Öffen är som att ha en liten bit med sig hemifrån, och fungerar som din familj här i Åbo.

Öffeniterna är till största dels hemma från Sibbo-, Borgå- och Lovisa-trakterna, samt därifrån österut, men nationen representeras också av en brokig skara likasinnande från andra delar av landet. Ett uttryck i Öffen är ju “Östra Finlands Nation, alltså allting öst om Eckerö!” vilket syftar på att alla är välkomna, trots att det inte kallar Östra Finlands skogar sitt hem.

Vår nation är kanske liten men det anser vi enbart vara en fördel, eftersom vi får en fin gemenskap. Vi är som en familj där alla känner alla och man får vara sig själv! “Vi är en massa björnar som tycker om varann”. Här tas alla emot med öppna armar, ingen hamnar utanför.

Vår familj håller på med en massa saker tillsammans, t.ex. sitzar, pubbesök, beer-pong och isbad för att nämna några. Varje höst klär nallarna upp sig och beger sig på årsfest och sillfrukosten följande morgon (i mindre fina kläder). Inför julen besöker julgubben även vår nation. På vårvintern, då snön är lagom varm och våt, ordnas den legendariska Björnjakten för öffeniter och övriga vänner.Förutom alla vännationerna i Åbo så har Öffen även starka band till sina svenska vännationer: Västmanlands-Dala (V-Dala) Nation i Uppsala, Helsingborgs-Landskrona (Helsingkrona) Nation i Lund, Gästrike Hälsinge Dala (GHD) Nation i Umeå. Vi har förstås också starka band till våra kära vänner i Helsingfors, Östra Finlands Nation och våra vänner vid Åbo Universitet, Turun yliopiston Savo-Karjalainen osakunta.

Ja sitten se karhu meni sinne pellolle ja söi sen omenan.

Östra Finlands Nation vid Åbo Akademi r.f. är en förening för studerande från de östra delarna av Finland, d.v.s. i princip från Sibbo norrut och österut. Men förstås är även …